Ads 468x60px

miercuri, 8 ianuarie 2014

Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 04. Confirmarea externa

4. CONFIRMAREA EXTERNA

Multi oameni nu stiu acest lucru, dar exista multe scrieri în afara de Biblie care confirma exactitatea istorica a multor nume de oameni, locuri si evenimente mentionate în Biblie.
 De fapt, surse externe confirma faptul ca cel putin 80 de persoane au fost figuri istorice, 50 de oameni din Vechiul Testament si 30 de persoane din Noul Testament (vezi lista de nume si surse de la pag. 270 din Nu am destula credinta sa fiu ateu, de Norman Geisler si Frank Turek). Datorita gravurilor si statuilor etc, noi chiar stim cum aratau 18 dintre acestia (12 din Vechiul Testament si 6 din Noul Testament).

Confirmarea externa a ceea ce spune Biblia a condus la o schimbare de vedere radicala în rândul cercetatorilor liberali cu privire la persoana lui Isus. Unii, la un moment dat, au
venit cu idea falsa ca Isus nu a existat niciodata; ca El a fost mai degraba un caracter mitologic.
Dar, astazi existenta lui Isus nu mai este dezbatuta în cercurile cercetatorilor informati.
Care este motivul?
Exista peste 39 de surse înafara Bibliei care atesta despre peste 100 de fapte cu privire la viata lui Isus, învataturile, crucificarea si învierea Sa. Una din aceste surse externe este istoricul roman din primul secol, Flavius Iosifus.
În scrierile sale, Iosifus confirma ca Irod cel Mare, Irod Antipa, Caiafa, Pontius Pilat, Ioan Botezatorul, Iacov „fratele lui Isus”, Felix, Festus si chiar Isus, au fost cu totii figuri istorice. Priviti la una din afirmatiile lui Iosifus despre Isus din Nazaret. Am ales în mod intentionat acest pasaj din textul arabic al scrierilor lui Iosifus numite Antiquities, capitolul 18:63-64, un text care este de neatacat de catre majoritatea criticilor Bibliei.

Iosifus a scris: „În acest timp era un întelept care se numea Isus. Conduita sa era buna si era cunoscut ca fiind un om virtuos. Si multi oameni dintre evrei si alte natiuni au devenit ucenicii lui. Pilat l-a condamnat la moarte prin crucificare. Si cei care devenisera ucenicii sai nu au abandonat ucenicia lui. Ei au dat vestea ca el li s-a înfatisat dupa trei zile dupa crucificarea sa si ca el era viu.”
Acestea nu sunt cuvintele Bibliei sau ale unui crestin, ci ale unui istoric roman care scria înafara paginilor Scripturii. Iosifus nu a fost singurul glas. Au mai fost si altii:

A. Cornelius Tacitus (ca. A.D. 55 –120) un istoric roman care a scris prin anii 115 d.Cr. Chiar daca nu era crestin, el a confirmat ca Isus a trait si ca El era din Iudea, ca a trait în timpul domniei lui Tiberiu (14-37 d.Cr.) si ca a fost executat de Pontius Pilat, care a guvernat provincia Iudeii între anii 26-36 d.Cr.)

B. Gaius Suetonius (secretarul sef al Împaratului Adrian (117 –138 d.Cr.)

O carte extraordinara a celor care sunt interesati sa citeasca mai mult despre confirmarile externe ale vietii lui Isus, este „Isus cel istoric: Evidente vechi ale vietii lui Cristos”, de Gary R. Habermas.


Cititi si :

Niciun comentariu:

 
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Top Crestin

Social Icons

 
Blogger Templates