Ads 468x60px

miercuri, 22 ianuarie 2014

Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 10. Marturia lui Isus, Fiul lui Dumnezeu

10. MARTURIA LUI ISUS, FIUL LUI DUMNEZEU

Un alt motiv pentru care tu poti fi sigur ca Biblia este credibila este faptul ca Isus Cristos a spus ca este! Isus nu numai ca a afirmat ca El este Fiul lui Dumnezeu, ci El a dovedit ca este Fiul lui Dumnezeu prin învierea Sa dintre cei morti
 Romani 1:4
  • 4 iar în ce priveşte duhul sfinţeniei, dovedit cu putere că este Fiul lui Dumnezeu, prin învierea morţilor; adică pe Isus Hristos, Domnul nostru,
împlinind astfel sutele de profetii din Vechiul Testament, traind o viata fara de pacat si savârsind o multime de minuni. Daca Isus este Fiul lui Dumnezeu, atunci noi putem avea încredere în ceea ce spune despre Cuvântul lui Dumnezeu.

Isus a afirmat de cel putin sase lucruri care sunt adevarate despre Biblie:

A. Fara eroare. În Ioan 17:17
  • 17 Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.
Isus a spus în rugaciunea Sa catre Tatal... „Cuvântul Tau este (ce? Plin de contradictii si erori? Nu!) Adevarul! Isus a mai afirmat ca Biblia este...

B. De încredere istorica. Isus a afirmat ca fiind adevaruri istorice unele din cele mai disputate pasaje din Vechiul Testament, dintre care... istoria lui Iona si pestele
Matei 12:40
  • 40 Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pământului.
distrugerea lumii prin potopul din zilele lui Noe
Matei 24:37-39
  • 37 Cum s-a întâmplat în zilele lui Noe, aidoma se va întâmpla şi la venirea Fiului omului.
  • 38 În adevăr, cum era în zilele dinainte de potop, când mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie,
  • 39 şi n-au ştiut nimic, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi, tot aşa va fi şi la venirea Fiului omului.
si altele (vezi pag.5-20 din „Apararea credintei tale” de Dan Story, si pag. 559 din „Teologie Sistematica” de Geisler, vol.1)

C. Autoritate divina. Din nou si din nou, Isus a spus lui Satan „Este scris... este scris... este scris...”
 Matei 4:4-10
  • 4 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Este scris: „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.”
  • 5 Atunci diavolul L-a dus în sfânta cetate, L-a pus pe streaşina Templului
  • 6 şi I-a zis: „Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos; căci este scris: „El va porunci îngerilor Săi să vegheze asupra Ta; şi ei Te vor lua pe mâini, ca nu cumva să Te loveşti cu piciorul de vreo piatră.”
  • 7 „De asemenea este scris”, a zis Isus: „Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău.”
  • 8 Diavolul L-a dus apoi pe un munte foarte înalt, I-a arătat toate împărăţiile lumii şi strălucirea lor şi I-a zis:
  • 9 „Toate aceste lucruri Ţi le voi da Ţie, dacă Te vei arunca cu faţa la pământ şi Te vei închina mie.”
  • 10 „Pleacă, Satano”, i-a răspuns Isus. „Căci este scris: „Domnului Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui să-I slujeşti.”
 
D. Stiintific exacta. De exemplu, când Isus a vorbit despre casatorie, El s-a referit la creatia literara a lui Adam si Eva în
Matei 19:4-5
  • 4 Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască
  • 5 şi a zis: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup”?
E. Infailibila (de necombatut). În Ioan 10:35, Isus a spus “Scriptura nu poate fi anulata!”
  • 35 Dacă Legea a numit „dumnezei” pe aceia cărora le-a vorbit cuvântul lui Dumnezeu – şi Scriptura nu poate fi desfiinţată –

F. Indestructibila. În Matei 5:18
  • 18 Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile.
Isus a spus „Caci adevarat va spun, câta vreme nu vor trece cerul si pamântul, nici macar o iota sau o parte a vreunei litere nu va fi înlaturata din Lege, înainte sa se întâmple toate lucrurile.” Daca Isus a fost un profet al lui Dumnezeu, asa cum chiar si Coranul spune, sau chiar daca El a fost un învatator bun (asa cum multi astazi vor sa creada), ar fi întelept din partea noastra sa primim Cuvântul Lui, pentru ca El a învatat ca Biblia este de încredere istorica, autoritate divina, exact stiintifica, infailibila, fara erori si indestructibila.

Scepticul spune: „Hai mai Charlie! Tu faci referinta la cuvintele lui Isus din Biblie ca sa demonstrezi Biblia. Esti vinovat astfel de logica circulara. Pur si simplu tu citezi Biblia ca sa demonstrezi Biblia.” Ah, dar asa cum am aratat mai înainte, Biblia nu este o singura carte. Este o colectie de 66 de carti, de diferiti autori. Deci, când citez cuvintele lui Isus ca sa sustin ceea ce Moise sau altii au scris, nu sunt deloc implicat într-o logica circulara. De fapt, eu citez tot timpul surse independente care s-a întâmplat sa fie puse împreuna între copertile aceleiasi carti. Întrebare: Vezi cum sta treaba?

Scepticul spune: „Ok Charlie! Dar Isus vorbea numai de Vechiul Testament când a spus acele lucruri. Noul Testament nu fusese scris.” Da ai dreptate! Nu fusese scris înca. Dar fii atent la ceea ce le-a spus Isus ucenicilor în Ioan 14:26.
  • 26 Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.
 El le-a promis ajutorul Duhului Sfânt ca sa scrie Noul Testament. Isus a spus „Dar Aparatorul, adica Duhul Sfânt, pe Care Tatal Îl va trimite în Numele Meu, va va învata toate lucrurile si va va reaminti tot ce v-am spus.” (Ioan 14:26). În Ioan 16:13,
  • 13 Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare.
Isus a spus ucenicilor Sai „Însa când va veni El, Duhul adevarului, va va calauzi în tot adevarul. Caci El nu va vorbi de la Sine, ci va vorbi tot ceea ce va auzi si va va anunta lucrurile ce urmeaza sa vina.” Isus le-a promis ucenicilor Sai ajutorul si calauzirea Duhului Sfânt pentru a scrie Noul Testament. Deci, Isus a validat credibilitatea Vechiului Testament si El a promis credibilitatea Noului Testament.
Pe baza marturiei lui Isus, poti avea încredere în ambele.

Ei bine, am adus în boxa martorilor, 10 dovezi care toate marturisesc credibilitatea Bibliei:

1. Profetia împlinita

2. Confirmarea arheologica

3. Consecventa cuprinsului Bibliei

4. Confirmarea externa

5. Exactitatea si anticipatia uimitoare a Bibliei

6. Dovada manuscriselor

7. Corectitudinea Bibliei despre esecurile autorilor si eroilor sai

8. Bunavointa ucenicilor lui Isus sa sufere

9. Puterea de transformare în bine a Bibliei

10. Marturia lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu

Forta acestor dovezi este cumulativa. Daca ar fi sa prezint aceste dovezi fiecare individual, unii ar putea sa spuna ca dovada a fost neconcludenta (ca doar dovada arheologica nu-i poate convinge ca Biblia este cu adevarat Cuvântul lui Dumnezeu). Si acest lucru este valid. Dar, toate aceste zece dovezi au fost luate împreuna, ca sa formeze o pledoarie puternica pentru credibilitatea Bibliei.

DESPRE CHARLIE CAMPBELL

Charlie Campbell este în echipa de conducere ca pastor al Calvary Chapel Vista, din sudul Californiei, din 1997. El este director al Scolii de Slujire si preda cursuri de apologetica, Religiile lumii si Secte, Profetie Biblica si Teologie Sistematica. El este casatorit si are trei copii.

Cu permisiunea autorului de a traduce si posta acest articol pe "despreisus".
sursa : https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1436581856571080&id=1422705277958738

Niciun comentariu:

 
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Top Crestin

Social Icons

 
Blogger Templates