Ads 468x60px

luni, 13 ianuarie 2014

Dovezi uimitoare ale credibilităţii Bibliei - 06. Dovada manuscriselor

6. DOVADA MANUSCRISELOR


Manuscris? Ce este un manuscris? Un manuscris este o copie scrisa de mâna al unui document vechi, care se facea înaintea inventarii masinii de imprimat, din anul 1455. Au existat unii oameni (inclusiv mormonii si musulmanii) care au facut declaratii false ca Biblia a suferit denaturari dealungul secolelor, fiind copiata si tradusa. Dar dovezile demonstreaza contrariul.



Pâna în zilele noastre au supravietuit peste 24.000 de manuscrise, partiale sau complete, copii scrise de mâna ale Noului Testament, ca sa nu mai mentionam sutele de manuscrise ale Vechiului Testament care au supravietuit pâna în zilele noastre si care dateaza din secolul al treilea î.Cr. Aceste manuscrise scrise de mâna au permis cercetatorilor si criticilor de text ca sa mearga în timp si sa confirme ca Biblia pe care o avem astazi este aceiasi Biblie pe care Biserica Primara a avut-o cu 2.000 de ani în urma. Puteti sa vedeti personal aceste manuscrise în locatii publice ca Muzeul Britanic, Biblioteca Universitatii Cambridge, Institutul Smithsonian, Universitatea Oxford, Biblioteca Nationala din Paris, Muzeul din Israel.

Chiar daca nu am avea niciun mansucris, tot avem scrierile parintilor Bisericii. Prin parintii Bisericii ne referim la acei lideri din Biserica primelor trei secole d.Cr., care au urmat pe primii ucenici ai lui Isus. Oameni ca Iustin Martirul, Eusebie, Tertulian, Policarp, în scrierile lor si în corespondenta lor cu alti credinciosi si alte biserici, au citat Scripturile din nou si din nou. De fapt, parintii Bisericii primare au facut referinte la Noul Testament de peste 86.000 de ori. Exista îndeajuns de multe citate de la parintii bisericii, încât chiar daca nu am avea nici macar o copie a Bibliei, certatorii ar putea reconstitui 99,86% din Noul Testament pe care-l avem astazi.

Deci, ce fel de dovezi pot mormonii sau musulmanii oferi ca sa demonstreze ca Biblia a fost schimbata sau denaturata dealungul secolelor?
Niciuna! Pentru a demonstra sau dovedi ca Biblia este corupta, musulmanii sau mormonii ar trebui sa aibe copii antice ale Bibliei si sa spuna „Iata ce spunea Biblia odata, si iata ce spune Biblia acum. A fost schimbata!” Dar acesta este lucrul pe care mormonii sau musulmanii nu pot sa-l faca. DE CE?
Atunci când iei copiile antice ale Bibliei care înca mai exista si astazi în muzeele si bibliotecile de peste tot în lume, ajungi repede la concluzia, la fel ca multi cercetatori, ca textul Bibliei moderne nu a suferit denaturari. Isaia 40:8
  • 8 iarba se usucă, floarea cade; dar cuvântul Dumnezeului nostru rămâne în veac.”
spune „Iarba se usuca, iar floarea cade, însa Cuvântul Dumnezeului nostru ramâne pe vecie.” Isus a spus în Matei 24:35 
“Cerurile si pamântul vor trece, dar Cuvintele Mele nu vor trece nicidecum!”


Cititi si :


Niciun comentariu:

 
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Top Crestin

Social Icons

 
Blogger Templates